logo-dark

Medicijnresten: Feiten en cijfers

Hans van Rooij

ReMediZ medicijnresten

Vitens over de risico’s van medicijnresten in drinkwaterbronnen

89% van de mensen heeft medicijnen in huis. De helft van de mensen levert overgebleven medicijnen niet in bij de apotheek. 90% van de medicijnresten komt via huishouden het milieu in.

Maar ook:
Slechts 10% van de mensen weet dat medicijnresten in drinkwaterbronnen terecht kan komen. Elk jaar belandt minstens 140.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater. Dit is ruim acht keer zoveel als de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die in het water terechtkomen.

Er zijn ongeveer 200 soorten geneesmiddelen aangetoond in het Nederlandse oppervlaktewater, waaronder antibiotica, pijnstillers en cholesterolverlagers. Wat je ongemerkt binnenkrijgt via het drinkwater is ongeveer 1000 keer minder dan wat patiënten bewust innemen bij het slikken van medicijnen.

Vergelijkbare blogs

etz-elisabeth-remediz

Proef met medicijnkluisje om verspilling tegen te gaan

Vanaf vandaag krijgt een aantal patiënten van het Elisabeth-TweeStedenziekenhuis in Tilburg een speciaal kastje mee om medicijnen in te bewaren.

Meds Safe politiek

Project met Meds Safe krijgt aandacht van politiek en buitenland

Afgelopen week werd dit project door verschillende kamerleden genoemd en geprezen. Ook de NHS – het Britse gezondheidszorgstelsel – heeft inmiddels interesse getoond.