Doorgaan naar artikel

Verlengde Apotheek

ReMediZ biedt met de Verlengde Apotheek de mogelijkheid om ongebruikte medicijnen terug te brengen in het zorgproces. On demand uitgifte, ofwel aanbieden van alleen die medicijnen die de patiënt op dat moment nodig heeft, is de gedachte hierachter.

De Verlengde Apotheek,
een aanvulling op het uitgifte proces

De Verlengde Apotheek is een aanvulling op het uitgifteproces van de (poliklinische) apotheek. De aanvulling betreft o.a. de inzet van de Meds Safe, waarmee duurzame uitgifte en verantwoorde her inname van medicijnen mogelijk wordt gemaakt. De Verlengde Apotheek wordt in eerste instantie ingezet voor kostbare en verspilgevoelige medicatie.

ReMediZ Meds Safe

Meds Safe

De Meds Safe is een medicijnkluis waarin verenkelde medicijnen optimaal en op de juiste temperatuur bewaard worden. Iedere uitname van de kluis wordt geregistreerd waardoor medicijntrouw nauwlettend kan worden gevolgd. Dit geeft de zorgverlener inzicht bij het verklaren van mogelijke oorzaken van het uitblijven van de verwachte gezondheidswinst

De medicijnen ‘verlaten’ de apotheek pas officieel wanneer de medicijnen daadwerkelijk uit de Meds Safe worden genomen. Niet uitgenomen medicijnen hebben de apotheek ‘niet verlaten’ en kunnen bij terugkomst in de apotheek opnieuw worden uitgegeven.

Hoe werkt de Meds Safe?

De patiënt ontvangt de medicatie niet meer in de verpakking van de fabrikant, maar verenkeld verpakt in de Meds Safe. Verenkeld verpakt wil zeggen dat de medicijnen gesplitst zijn van de strip van de fabrikant tot op stuksniveau (ReMediZ single packs, rsp’s), met behoud van de oorspronkelijke blister verpakking.

Daarmee blijven de fabrieksgaranties gelden en hoeft de houdbaarheid van de medicijnen niet opnieuw gevalideerd te worden. Met een druk op de knop van de Meds Safe ontvangt de patiënt enkel de hoeveelheid medicatie die deze op dat moment nodig heeft.

Duurzame innovaties in de zorg

Behoud van kwaliteit na uitgifte

Na het plaatsen van de verenkelde medicijnen in de Meds Safe wordt deze afgesloten en verzegeld. De Meds Safe zorgt ervoor dat de medicijnen op de voorgeschreven temperatuur blijven. De Meds Safe logt deze bewaarcondities zodat achteraf aangetoond kan worden dat de medicijnen goed bewaard zijn gebleven.

Ook het ‘uitname gedrag’ van de patiënt wordt bijgehouden. Dit betekent dat de Meds Safe ook ingezet kan worden voor ondersteuning van therapietrouw.

Terugname van restmedicatie

Na gebruik brengt de patiënt de Meds Safe terug naar de apotheek (indien nodig zorgt de apotheek ervoor dat de Meds Safe opgehaald wordt). De apotheker controleert of de eventueel niet uitgenomen medicijnen goed bewaard zijn gebleven en of deze, rekening houdend met o.a. de houdbaarheidsdatum, opnieuw uitgegeven kunnen worden.

Terug naar boven
nl_NL